Menu

DE RUIMTE

Deze opdrachten zijn geschikt voor kinderen uit groep 6 t/m 8
Thema’s: beeldend, natuur en techniek


Inspiratie: Enkeltje Mars

Het Filiaal theatermakers is al jaren gefascineerd door mensen die reizen door de ruimte en maakte in 2017 de voorstelling Enkeltje Mars over hoe het voelt om zo ver weg van de aarde te zijn.

Astronauten weten als geen ander hoe het is om langere tijd binnen te blijven in een kleine omgeving met een vaste groep mensen. Via ruimtevaartindeklas.nl kom je meer te weten!


ACTIVITEITEN VOOR THUIS

Bouw of teken je eigen ruimtevaartuig

  1. Knutsel, bouw of teken je eigen ruimtevaartuig. In de video zie je hoe je eigen ruimtevaartuig kan maken met wc-rollen, papier en stiften. Maar je kunt natuurlijk ook andere materialen gebruiken.
  2. Teken een plek in de ruimte waar jouw ruimtereis langs zal komen. Langs welke van de 200 miljard sterren reis je af? Wat zie je vanuit je ruimtevaartuig? De zon, planeten, of misschien wel iets anders…?
    Kijk de volgende video voor inspiratie.

Lanceer de raket!

Wat heb je nodig:
– Water
– Bruistabletten in een kokertje
– Eetlepel
– Papier
– Schaaltje
– Lijm
– Schaar

1.
Haal de bruistabletten uit het kokertje. Je hebt er twee nodig voor het proefje.

2.
Maak van het kokertje een mooie raket. Gebruik daarvoor papier, de schaar en de lijm. Zorg dat de dop van het kokertje aan de onderkant van je raket zit.

3.
Zoek een rustig plekje buiten, bijvoorbeeld in de tuin of op je balkon.

4.
Haal de dop van het kokertje en doe vier eetlepels water in het kokertje.

5.
Nu moet je snel zijn. Doe de twee bruistabletten in het kokertje en doe snel de dop erop. Zet de raket (met de dop naar beneden) op het schaaltje.

6.
Loop nu snel een stuk weg van je raket. Je raket wordt vanzelf gelanceerd.

Hoe kan dit?

In de bruistablet zit natriumwaterstofcarbonaat en citroenzuur. Als de bruistablet nat wordt, reageren die stoffen met elkaar. Dan ontstaat er een gas. Dat gas heeft superveel ruimte nodig, maar zit opgesloten in het kleine kokertje. Daarom drukt het gas de deksel van het kokertje af. Als het hard genoeg drukt, wordt het kokertje supersnel omhoog geduwd; je raket is gelanceerd!


Teken een plek in de ruimte waar jouw ruimtereis langs zal komen. Langs welke van de 200 miljard sterren reis je af? Wat zie je vanuit je ruimtevaartuig? De zon, planeten, of misschien wel iets anders…?

Maak een foto / video van je eigen ruimtevaartuig. Stuur de foto naar Het Filiaal theatermakers.