Menu

kunsteducatie

De Speelvloer

De Speelvloer is een artistiek laboratorium dat kinderen en ouders uitdaagt om te experimenteren met hun eigen verbeeldingskracht. In De Speelvloer stel je jezelf vragen (zonder naar een pasklaar antwoord te zoeken) en geef je je eigen ideeën vorm. Wie weet bieden ze je straks een hele andere blik op de wereld en kom je op lumineuze ideeën!

Na een succesvolle pilot voorjaar 2017 in Leidsche Rijn, heeft het educatieteam het laboratorium aangepast, aangescherpt en gekoppeld aan de voorstelling Enkeltje Mars. Najaar 2017 werd De Speelvloer op drie locaties in IJsselstein en Nieuwegein opgebouwd en ruim 550 leerlingen van groep 6&7 hebben er uitvoering onderzoek gedaan. Hoe klinkt de ruimte? Wat zie je er allemaal? Hoe beweeg je daar en hoe breng je dat over in beeld en geluid? De leerlingen konden hun eerste stappen zetten in het makersvak en werkten met de materialen waar ook onze eigen acteurs, ontwerpers, en componist zich door laten inspireren.

De locaties waar we in 2017 De Speelvloer voor de allereerste keer hebben uitgeprobeerd, waren basisschool De Ridderhof in Leidsche Rijn én Stadsschouwburg Utrecht. Bekijk hier foto’s >> 

In schooljaar 2021/22 komt er geen nieuwe versie van De Speelvloer.

Experimenteren met verbeeldingskracht
Filmmakers Claudia Rison (jeweetzelf.tv) en Nina Slagmolen hebben een half jaar lang het maakproces van De Speelvloer én dat van Enkeltje Mars gevolgd. Het resultaat is een korte documentaire waarin je kennis maakt met alle betrokkenen en hun werkwijze. Bekijk hieronder de film.

De Speelvloer is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Het Prins Bernhard Cultuurfonds