Menu

kunsteducatie

Groep 4 t/m 6

Scheur in de Tijd

i.s.m Podium Hoge Woerd in het kader van Utrecht 900

Een mini-aardbeving zorgt ervoor dat er in Hoge Woerd een scheur in de tijd ontstaat. Precies op de binnenplaats van het Utrechtse Castellum is er ineens een portal tussen toen en nu. Utrechters van vroeger kunnen door die kier naar ons kijken en omgekeerd hebben wij een blik op het verleden. Juul ontdekt de mysterieuze scheur in de aarde en merkt tot haar schrik dat verwarde oude Domstadbewoners via het gat de huidige tijd in beginnen te klimmen. Wat kan ze doen om het gat te dichten en hoe krijgt ze de indringers weer terug? Er lijkt maar één ding op te zitten: zelf teruggaan in de tijd, door de scheur.  Zal het lukken het ‘tijds-lek’ te lijmen? En wat treft ze in het oude Utrecht aan? Lijken wij op de mensen van toen of is alles te veel veranderd om elkaar nog te begrijpen? Een spannende locatievoorstelling over tijdreizen, Utrecht en over muren tussen mensen bouwen òf afbreken.

Kunsteducatie

Lesmateriaal
Bij deze voorstelling hoort mooi vormgegeven lesmateriaal dat aansluit op thema’s en vormaspecten uit de voorstelling. Er zijn filmpjes, opdrachten en lessuggesties in opgenomen die je kunt gebruiken ter voorbereiding of naverwerking; allemaal direct via het digibord in de klas te bekijken.

FiliaalLab Stage-fighting
Bij deze voorstelling hoort een FiliaalLab op school, die je apart bij kunt boeken. Na het zien van de voorstelling op de binnenplaats van Castellum Hoge Woerd, gaan leerlingen in een theatrale stage-fighting workshop hun eigen ‘muren’ onderzoeken. 900 jaar geleden bouwden Utrechters een stadsmuur voor hun bescherming en veiligheid, maar braken deze ook weer af toen een muur niet meer nodig was. Wanneer heb jij een muur nodig? En durf jij jouw muur af te breken?

Een actieve workshop onder leiding van een Filiaaldocent waarin thema’s als oog hebben voor elkaar, stabiliteit, uitsluiten en omarmen met een flinke portie verbeeldingskracht de ingrediënten vormen voor een dynamische interactie/ uitwisseling over de stadsvrijheid van Utrecht.

Het FiliaalLab vindt plaats op school in gymzaal of speellokaal na de voorstelling.
Data: tussen 6 en 28 juni 2022
Prijs: 80 euro per groep
min. 20 max. 35 leerlingen.

discipline locatietheater, muziek en erfgoed
thema Utrecht 900 jaar, samenleven en stage fighting
beschikbaar vanaf half juni tot 1 juli 2022
locatie Podium Hoge Woerd, De Meern-Utrecht
duur voorstelling 55 minuten
duur FiliaalLab 45 minuten
kerndoelen 34, 37, 51 en 53 oriëntatie op jezelf en de wereld, 54 & 55, 58 bewegingsonderwijs
21e eeuwse vaardigheden samenwerken, sociale & culturele vaardigheden