Menu

kunsteducatie

Blauw van jou

een poëtische, grappige schoolvoorstelling met liedjes en poppenspel voor in het speellokaal

Nadia groeit op, afgezonderd in een huisje. Alles is er blauw en Nadia is er gelukkig. Haar vader weet dat blauw de kleur is van verstand en vertrouwen. Soms gaan ze samen naar buiten. Ook daar wil vader dat Nadia alleen maar blauw ziet. Dat is voor haar eigen bestwil, vindt vader, maar dat is hard werken voor hem! 

Op een ochtend glipt er onverwacht een marter naar binnen. Hij vertelt Nadia over de andere kleuren, buiten. Die avond droomt ze over de wereld waar marter over vertelt. Nadia wordt nieuwsgierig en sluipt ‘s nachts naar buiten. Haar vader had gelijk, alles is donkerblauw, nachtblauw. Marter geeft niet op en laat Nadia zien dat de wereld veel kleurrijker is dan zij dacht. Blauw van jou is een voorstelling met poppenspel en liedjes over nieuwsgierigheid en veerkracht. Simpel en inventief vormgegeven, zodat het in een speellokaal past. 

Mirthe Klieverik is al vele jaren als actrice te zien bij Het Filiaal theatermakers. Dit is haar eerste regie bij ons. Rosa Weekers en Tomer Pawlicki spelen de rol van Nadia en de vader/marterpop. Alle muziek is gecomponeerd door singersongwriter Jasmin Godoy.

Kunsteducatie

Lespakket 
Iedere klas ontvangt een mooi vormgegeven lespakket dat aansluit op thema’s en vormaspecten uit de voorstelling. Er worden filmpjes en opdrachten in opgenomen die je kunt gebruiken als voorbereiding en als na-verwerking. Ook worden er lessuggesties in opgenomen die samenhangen met andere reguliere leergebieden.

TheaterLab (voorbereidend) 
Een Filiaal theaterdocent maakt kennis met de klas en bereidt de kleuters op speelse wijze voor op het bezoek aan de voorstelling. Wat is dat eigenlijk theater? Wat doe je als je publiek bent? De voorstelling is het uitgangspunt, de leerlingen maken alvast kennis met thema’s die ze kunnen herkennen tijdens het kijken naar Blauw van jou.

KleurenLab in de klas (na-verwerking)
In onze FiliaalLabs dagen we leerlingen uit een open houding aan te nemen, nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en onderzoek te doen. Onder begeleiding van een kunstdocent onderzoeken de leerlingen het fenomeen kleur. Zie je binnen andere kleuren dan buiten? De basis van veel kleuren komt uit de natuur: planten, stenen en zelfs beestjes geven ons kleur. Kan jij zelf blauw (of een andere kleur) maken?

De voorstelling is het uitgangspunt, de leerlingen maken alvast kennis met thema’s die ze kunnen herkennen tijdens het kijken naar Blauw van jou.

discipline theater / (poppen)spel
thema familie en nieuwsgierigheid
beschikbaar januari t/m april 2023
locatie speellokaal, gymzaal of foyer
duur voorstelling 45 minuten
duur FiliaalLab 45 minuten
kerndoelen 54 en 55