Menu

Het lammetje dat een varken is en andere boerderijverhalen

Deze vrolijke voorstelling is gebaseerd op drie prentenboeken van de jonge Utrechtse schrijver Pim Lammers*. Het lammetje dat een varken is (in 2018 bekroond met de Zilveren Griffel), De Boer en de Dierenarts en Kamiel de Kameel. (4 tot 104 jaar)

Pim’s verhalen verrassen jong en oud met zijn originele en grappige kijk op hoe we omgaan met elkaar. Mooie, liefdevolle verhalen over jezelf zijn en hoe belangrijk vriendschap is. 

Het Lammetje dat een varken is gaat over een lammetje dat heel graag in de modder rolt en een varkentje blijkt te zijn. In De Boer en de Dierenarts doen de dieren net alsof ze allerlei gekke ziektes hebben, zodat die leuke dierenarts wel móet langskomen. En in Kamiel Kameel zijn de dieren in rep en roer omdat er een nieuw dier komt wonen op de boerderij. Die vreemde kameel geeft een feestje voor iedereen. 

Deze voorstelling met drie korte verhalen wordt gelardeerd met live liedjes, waarbij de twee muzikale spelers zichzelf met verschillende instrumenten begeleiden, zoals een banjo of zingende zaag.

De voorstelling wordt gemaakt door Sacha Muller (die o.a. Blik speelde in onze Grote Zaal productie Back to Oz) 

*Gebaseerd op o.a. het prentenboek Het lammetje dat een varken is door Pim Lammers, met illustraties van Milja Praagman, uitgegeven bij De Eenhoorn www.eenhoorn.be

Hoe zet je een land naar je hand?
8 tot 108 jaar

In het koninkrijk Berg en Dal ligt het dal in de schaduw, terwijl de berg volop zon krijgt. Dat is nou eenmaal hoe het is. Totdat een van de dallers met een onthulling komt: de bergers stelen de zon! Hij beweert dat hij de zon terug kan krijgen en wordt de held van het dal. Maar klopt het wel wat hij zegt?

POPpulisme is een grappige voorstelling met een donker randje. Met vier spelers, live slagwerk en zang én heel veel poppen. De absurde en rake tekst* van Eva Gouda laat zien dat je beter zelf kan blijven nadenken.

*Vrij naar het boek The brief and frightening reign of Phil van George Saunders.

 

Een smakelijke komedie, geschreven door Don Duyns met liedjes en muziek geïnspireerd op de 80-er jaren. Voor Utrecht 900 en iedereen van 7 tot 107 jaar!

Er is een wonderbaarlijke ramp gebeurd
Een mini-aardbeving zorgt ervoor dat er in Hoge Woerd een scheur in de tijd ontstaat. Precies op de binnenplaats van het Utrechtse Castellum is er ineens een portal tussen toen en nu. Utrechters van vroeger kunnen door die kier naar ons kijken en omgekeerd hebben wij een blik op het verleden. Wanneer Luca ontdekt dat haar opa in de mysterieuze scheur is verdwenen, volgt ze hem in een avontuurlijke zoektocht door de tijd. Maar er verdwijnen niet alleen mensen ín de scheur, er komen ook mensen uit…
Lijken wij op de mensen van toen, of is alles te veel veranderd om elkaar nog te begrijpen?

Een grappige muzikale buitenvoorstelling over tijdreizen, Utrecht en over muren tussen mensen bouwen òf afbreken. In samenwerking met Podium Hoge Woerd.

foto: Marion de Vaal

Extra: Zaterdag 25 juni Backstage Tour in de scheur!
Koop nu je kaarten!

Quotes Theaterkrant
“Scheur in de tijd is vooral een fantasierijk theaterfeest. Het hoge tempo is aanstekelijk, en wordt gretig omarmd door de smeuïg spelende acteurs.”

“Vormgever Jan van Hoof ontwierp een spectaculair toneelbeeld waarin het grasveld tussen de fortmuren omhoog lijkt te zijn gestuwd, met een enorme scheur als gevolg.”

Over je bezoek
Scheur in de Tijd is een locatievoorstelling in de buitenlucht. Hoewel de tribunes overdekt zijn, is het aan te raden om voor de zekerheid een zonneklep of regenjas mee te nemen. De voorstelling duurt ±70 minuten.

Lees hier het interview met Filiaal artistiek directeur en regisseur Monique Corvers!

 

 

 

 

De voorstelling

Poëtisch muziektheater met een handje absurdisme. (9 t/m 109 jaar)

Handen geef je. Met handen maak je contact, met elkáár en met de wereld. Handen tasten af, voelen voorzichtig of het niet te heet is. Of te koud. Ze kunnen teder zijn, maar ook tot vuisten samenballen. Handen zitten vol met eelt geschreven verhalen. Met handen reis je door de tijd, van de handafdrukken in oude grotten naar onze handen op toneel die stil gebaren.

Talking Hands is een bijzondere cross-over voorstelling, waarin Nederlandse Gebarentaal (NGT) op een bijzondere manier geïntegreerd wordt. Met een veelzijdige cast. Zo is de tolk NGT ook professioneel danser en zijn de acteurs even handig voor als achter de camera’s. Interessante details worden live voor je neus gefilmd en groot geprojecteerd.  Ud-speelster Jawa Manla zingt de sterren van de hemel. Haar Arabische klanken vloeien samen met de (elektronische) muziek van Gábor Tarján. Kortom: vijf mensen met hele verschillende achtergronden die samenwerken als vijf vingers aan één hand.

In deze voorstelling wordt de gesproken tekst en liedtekst vertaald door een tolk NGT die al zingend, spelend en bewegend onderdeel uitmaakt van de cast. Deze voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar of je nu wel of niet gebarentaal beheerst.

Podiumkids Prijs
Talking Hands is één van de kanshebbers van de Podiumkids Prijs, dé kinderpublieksprijs voor theater- dans- en muziekvoorstellingen. Je kunt t/m mei 2022 stemmen!
Stem op Talking Hands!

De voorstelling

‘Prachtige woordeloze jeugdvoorstelling over een oude man die er ’s nachts op uittrekt’ – Annette Embrechts voor de Theaterkrant. Lees hier de recensie>>
Verloren Dingen heeft in oktober 2021 voorlopig de laatste voorstelling gespeeld.

vanaf 7 jaar – In een huis ergens in de grote stad woont een man samen met zijn eigenwijze kat. Elke dag verzamelt hij afgedankte spullen, die nergens meer thuishoren. Hij neemt ze in huis en geeft ze stuk voor stuk een originele bestemming. Tot de man op een dag niet thuis komt en de dingen opnieuw verloren lijken… 

Verloren Dingen gaat over je blik op de wereld, over dingen zien waar anderen zo aan voorbij lopen. Drie spelers laten poppen en objecten tot leven komen, net zoals die man zijn verzamelde spullen leven inblaast. Onder andere geïnspireerd door Jim Henson (van de Muppets) en Phillippe Genty, creëert Ramses Graus weer een beeldende voorstelling met veel muziek en weinig woorden, waarin humor en poëzie samenkomen.

Bekijk hier de trailer van de voorstelling

Bekijk hier videos over het maakproces van Verloren Dingen>>

 

Hotel Hierwaardaar 

Na het zien van deze voorstelling wil je zeker nog een nachtje bijboeken in Hotel Hierwaardaar ★★★★ Kidsweek

Hotel Hierwaardaar is een coproductie met de Dansers.
We zijn aangekomen in een vervallen hotel aan het eind van alle steden: Hotel Hierwaardaar, waar wonderlijke dingen verschijnen en zomaar verdwijnen. Vier verdwaalde figuren belanden in de lobby en proberen zich thuis te voelen tussen dansende vissen, plagend meubilair en stormende muren. Hotel Hierwaardaar is tegelijk grappig en bevreemdend, maar stiekem ook verbazingwekkend herkenbaar. Voor iedereen van 8 tot 108 jaar.

Het Filiaal theatermakers en De Dansers
De Utrechtse gezelschappen stropen de mouwen op voor een familievoorstelling waarin dans, mime en beeldend theater samenkomen. Ze nemen het op voor de schoonheid van de poging om overal iets van te maken, ook als het even tegen zit.

Wat anderen zeggen over de voorstelling
Een poëtische en beeldende montagevoorstelling die het jonge publiek alle ruimte geeft om er lustig op los te associëren Theaterkrant

Jakop Ahlbom voor de jeugd. Prachtig gedaan met de wind, met alle verrassingen en mooie stukken dans. Allemaal blije bezoekers in de zaal en een hele blije programmeur! Dank – Programmeur Aan de Slinger

Eryn Krakeling KinderRaadslid over de voorstelling:
Ik vond hem mooi en leuk. De dans was heel mooi. Er gebeurde allemaal rare dingetjes in het hotel en dat maakt mij nieuwsgierig. Opeens ging het licht bijvoorbeeld uit en er waren spannende dansjes. Cool, mooi, spannend vond ik het. Omdat het dans was en er niet gesproken werd kon ik goed m’n fantasie goed gebruiken. De muziek was mooi en spannend.

De voorstelling

Een voorstelling met een levendige marter(pop) en zachtaardige muziek over nieuwsgierigheid en veerkracht. (4 tot 104 jaar)

Nadia groeit op bij haar vader in een huisje. Alles is er blauw en Nadia is er gelukkig. Haar vader denkt dat blauw de kleur is van verstand en vertrouwen. Soms gaan ze samen naar buiten. 

Ook daar wil vader dat Nadia alleen maar blauw ziet.  

Dat is voor haar eigen bestwil, vindt vader, maar dat is hard werken voor hem!
Op een ochtend glipt er onverwacht een marter het huisje in. Hij vertelt Nadia over al die prachtige andere kleuren, buiten. 

Die avond droomt ze over de wereld waar marter over vertelt. Nadia wordt nieuwsgierig en sluipt ‘s nachts naar buiten. Haar vader had gelijk: Alles is donkerblauw, nachtblauw. 

Marter geeft niet op en laat Nadia zien dat de wereld veel kleurrijker is dan zij dacht.

De makers

Mirthe Klieverik is al vele jaren als actrice te zien bij Het Filiaal theatermakers, o.a. in de succesvolle voorstellingen Falling Dreams, Mevr. Ophelia en Toen mijn vader een struik werd. Ze ontwikkelt zich al een tijdje tot theatermaker. Dit is haar eerste regie bij Het Filiaal theatermakers. Eva Gouda, de schrijfster van deze theatertekst schreef onder andere ook de voorstellingen RAAR (dit seizoen bij Het Filiaal theatermakers te zien) en Dit is geen Theater. De jonge Braziliaans/Nederlandse singer-songwriter Jasmin Godoy schreef eerder voor HFt de poëtische muziek van Ishi en Oor Overboord.

Deze voorstelling is genomineerd voor de Podiumkids Prijs 2020!
Nu helaas niet meer te zien, maar je kunt nog wel de recensies, foto’s en filmpjes bekijken.
Klik hier voor ons actuele aanbod.

Dé ideale wintervoorstelling met K.O.Brass en Slagwerk Den Haag

“Vindingrijke Back to Oz kan bogen op geweldige acteursploeg” –
★★★★☆ Volkskrant 

“Back to Oz is feestelijk, hartverwarmend familietheater dat duidelijk door iedereen met bakken liefde is gemaakt.” –
Keuze van de criticus Theaterkrant >>

“Prachtige muziek, uitzinnig spel, prachtige zang en fraaie live gefilmde animatie” –
★★★☆☆ Scènes >>

“De kracht en passie in het spel van Henke Tuinstra zijn werkelijk fenomenaal.” –
★★★★☆ Theaterparadijs >>

“We genieten van het spel van de geweldige acteurs, het sprookjesachtige verhaal en de mooie en bijzondere effecten.” –
Bier & Appelsap >>

“Back to Oz is een ingenieuze puzzel van spel, muziek en film.” –
Het Grote Recensieboek >>

“Met recht een spectaculaire voorstelling voor de hele familie. Het speciale effect van de live videobeelden zorgt ervoor dat jong en oud hun ogen uitkijken!” –
Kidsproof >>

Recensies van de Kinderjury Podiumkids Prijs 2020 >>


vanaf 8 jaar – Als in de tv studio tijdens de uitzending van het weerbericht alles op hol slaat, belandt weervrouw Doortje (Naomi van der Linden) plotseling in de onvoorspelbare wereld van Oz. Met haar nieuwe vrienden Blik, Stro en Leeuw, gaat ze op zoek naar de GROTE OZ en trotseren ze de gevaren van de Gele Bakstenen Weg. Maar komt ze ooit nog terug?

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat L. Frank Baum overleed, de schrijver van The Wizard of Oz. De gelijknamige filmklassieker met Judy Garland als Dorothy, is één van de meest bekeken films ooit. Het is in de loop der jaren een iconisch verhaal geworden en heeft bewezen dat elke generatie er zijn eigen tijd op kan projecteren. Dit keer gaan wij dat doen!

Back to Oz is een unieke combinatie van live film, theater en muziek. Met een nieuwe tekst van Don Duyns gebaseerd op de boeken over Oz, een spetterende band met muzikanten van K.O.Brass en Slagwerk Den Haag, een cameraman op de vloer die voor live videobeelden zorgt en een cast die moeiteloos schakelt tussen spel, zang en camerawerk. Kortom, origineel muziektheater waar je met meer hart, verstand en moed uit komt!

Somewhere over the rainbow
Onze Naomi van der Linden heeft tijdens Musical Sing-a-long 2019 (afsluiting van de jaarlijkse Uitmarkt) veel mensen kippenvel bezorgd met haar versie van Somewhere Over the Rainbow. Je kunt het fragment hier terugkijken: Naomi zingt Somewhere Over the Rainbow >>

Ga naar de agenda >>

Voor de pers: bio’s en persfoto’s>>

Theaterkrant recensent Henri Drost schreef:‘ Raar is zo ontzettend actueel, maar vooral tijdloos. De voorstelling houdt alle volwassenen een spiegel voor, want wie herkent zich niet in het geforceerd enthousiast reageren op vakantieverhalen die je eigenlijk totaal niet interesseren.”

Lees hier de hele recensie  


De voorstelling

Een komisch absurdistisch stuk met vrolijke liedjes (4 tot 104 jaar)

Grote mensen zijn vreemde wezens. Zeker volwassenen. Ze zeggen nee tegen taart, drinken de hele dag koffie, praten eindeloos over het weer en houden van stofzuigen. Ze zeggen alles beter te weten. Omdat ze koste wat kost niet raar willen overkomen op de ander, belanden ze in de meest absurde situaties. Hoogste tijd om dat eens goed te bekijken.
Acteurs Henke Tuinstra en Floyd Koster vertalen het gedrag van volwassenen naar een komisch absurdistisch stuk. Voor kleine èn grote mensen één feest der herkenning.

Bekijk hier de teaser van deze voorstelling

Meer over de makers

Acteurs Henke Tuinstra en Floyd Koster delen dezelfde visie, humor en inspiratie. Zij maken associatief en beeldend theater met een scherp randje over de waan van de dag en hoe makkelijk het is om daarin meegesleept te worden. Voor RAAR zijn ze gecoacht door het artistieke team van het Filiaal theatermakers. Eva Gouda, schrijfster van onder andere de voorstelling Dit is geen Theater, schreef de prikkelende tekst.

Mooie vermelding!
In juni 2020 kozen theatercritici van NRC een eigen acteursfavoriet. Dit omdat het toneelgala in september niet door kon gaan, waar normaliter de toneelprijzen worden uitgereikt. Sander Janssen koos Henke Tuinstra voor haar Colombina (beste vrouwelijke bijrol) en Floyd Koster staat vermeld in het lijstje voor de Arlecchino (beste mannelijke bijrol) voor zijn rol in Christine van Stralen de musical van De gemeenschap.

Ga naar de agenda >>

Deze voorstelling is helaas niet meer te zien. Je kunt nog wel de recensies, foto’s en filmpjes bekijken.
Klik hier voor ons actuele aanbod.

Ishi laat je denken over de wereld. Het grote recensieboek >>
Een warmbloedige muziektheatervoorstelling. de Volkskrant >>
De voorstelling heeft me geraakt Publieksreacties in AD Utrecht >>

vanaf 8 jaar – Stel je eens voor: je bent de allerlaatste overlevende van je volk. Al jaren leef je verborgen in de wildernis. Maar ook dáár sijpelt de moderne tijd door. Uiteindelijk lukt het je niet meer om te leven volgens de Weg van je voorvaderen. Wat doe je dan?

Op een mooie zomerdag in 1911 komt Ishi plotseling de 20ste eeuw binnen gewandeld. Rechtstreeks uit de wildernis. Hij is meteen een bezienswaardigheid. Niet alleen omdat hij zo goed pijlen of vuur kan maken, maar vooral omdat hij zo’n ontzettend lieve en beschaafde man is.

De makers van ISHI Indianenwijsheid voor de 21e eeuw hebben zich laten inspireren door een waargebeurd verhaal en door de prachtige boeken van boswachter Peter Wohlleben en Charles Foster, winnaar van de Ig Nobelprijs voor de biologie. Het levert hartverwarmend muziektheater op over omgaan met elkaar en omgaan met je omgeving, over dieren en de natuur en over wat er gebeurt als je nieuwsgierigheid groter is dan je angst.