Menu

De voorstelling

Een reddingsverhaal

vanaf 7 jaar- In een huis ergens in de stad woont een man samen met zijn kat. De man verzamelt spullen die nergens meer thuishoren. Deze vergeten dingen knapt hij op en ieder krijgt zijn eigen plek. Totdat op een dag de man niet meer thuiskomt en de dingen echt verloren lijken…

Verloren dingen gaat over je blik op de wereld, over dingen zien waar anderen aan voorbij gaan. Objecttheatermaker Ramses Graus liet zich inspireren door poppenspelers als Philippe Genty, Henk Boerwinkel en Jim Henson. Drie spelers laten de poppen en objecten tot leven komen.

Hotel Hierwaardaar is een co-productie van De Dansers en Het Filiaal theatermakers


De voorstelling

vanaf 8 jaar – In een vervallen hotel aan het einde van alle steden, belanden vier mensen op zoek naar zichzelf. Van deze plek die ze niet kennen, waar wonderlijke dingen verschijnen en zomaar verdwijnen, proberen ze een thuis te maken. Hoe ga je verder als alles om je heen is veranderd? Verstopt, verloren en verdwaald doet iedereen een poging zijn eigen weg te vinden. Een verhaal over taaie mensen.

De Dansers & Het Filiaal theatermakers

De Dansers en Het Filiaal theatermakers stropen de mouwen op om een voorstelling te maken waarin dans, mime, video en objecten samenkomen. Ze nemen het op voor de schoonheid van de poging en bewonderen de koppigheid van het blijven proberen. Hotel Hierwaardaar is tegelijk grappig en bevreemdend, verontrustend en stiekem verbazingwekkend herkenbaar.

De voorstelling

vanaf 4 jaar – Blauw van jou een poëtische, grappige schoolvoorstelling voor in het speellokaal.
Ida groeit op, afgezonderd in een huisje. Alles is er blauw en Ida is er gelukkig. Haar vader weet dat blauw de kleur is van verstand en vertrouwen. Soms gaan ze samen naar buiten. Ook daar wil vader dat Ida alleen maar blauw ziet. Dat is voor Ida’s eigen bestwil, vindt vader, maar dat is hard werken voor hem!

Op een ochtend glipt er onverwacht een marter naar binnen. Hij vertelt Ida over de andere kleuren, buiten. Die avond droomt ze over de wereld waar marter over vertelt. Ida wordt nieuwsgierig en sluipt ‘s nachts naar buiten. Haar vader had gelijk, alles is donkerblauw, nachtblauw. Marter geeft niet op en laat Ida zien dat de wereld veel kleurrijker is dan zij dacht. Blauw van jou is een voorstelling met poppenspel en liedjes over nieuwsgierigheid en veerkracht. Simpel en inventief vormgegeven, zodat het in een speellokaal past.

De makers

Mirthe Klieverik is al vele jaren als actrice te zien bij Het Filiaal theatermakers, o.a. in de succesvolle voorstellingen Falling Dreams, Mevr. Ophelia en Toen mijn vader een struik werd. Ze ontwikkelt zich al een tijdje tot theatermaker. Dit is haar eerste regie bij Het Filiaal theatermakers. Eva Gouda, de schrijfster van deze theatertekst schreef onder andere ook de voorstellingen RAAR (dit seizoen bij Het Filiaal theatermakers te zien) en Dit is geen Theater. De jonge Braziliaans/Nederlandse singer-songwriter Jasmin Diaz Goya schreef eerder voor HFt de poëtische muziek van Ishi en Oor Overboord.

Deze voorstelling is helaas niet meer te zien. Je kunt nog wel de recensies, foto’s en filmpjes bekijken.
Klik hier voor ons actuele aanbod.

Dé ideale wintervoorstelling met K.O.Brass en Slagwerk Den Haag

“Vindingrijke Back to Oz kan bogen op geweldige acteursploeg” –
★★★★☆ Volkskrant 

“Back to Oz is feestelijk, hartverwarmend familietheater dat duidelijk door iedereen met bakken liefde is gemaakt.” –
Keuze van de criticus Theaterkrant >>

“Prachtige muziek, uitzinnig spel, prachtige zang en fraaie live gefilmde animatie” –
★★★☆☆ Scènes >>

“De kracht en passie in het spel van Henke Tuinstra zijn werkelijk fenomenaal.” –
★★★★☆ Theaterparadijs >>

“We genieten van het spel van de geweldige acteurs, het sprookjesachtige verhaal en de mooie en bijzondere effecten.” –
Bier & Appelsap >>

“Back to Oz is een ingenieuze puzzel van spel, muziek en film.” –
Het Grote Recensieboek >>

“Met recht een spectaculaire voorstelling voor de hele familie. Het speciale effect van de live videobeelden zorgt ervoor dat jong en oud hun ogen uitkijken!” –
Kidsproof >>


vanaf 8 jaar – Als in de tv studio tijdens de uitzending van het weerbericht alles op hol slaat, belandt weervrouw Doortje (Naomi van der Linden) plotseling in de onvoorspelbare wereld van Oz. Met haar nieuwe vrienden Blik, Stro en Leeuw, gaat ze op zoek naar de GROTE OZ en trotseren ze de gevaren van de Gele Bakstenen Weg. Maar komt ze ooit nog terug?

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat L. Frank Baum overleed, de schrijver van The Wizard of Oz. De gelijknamige filmklassieker met Judy Garland als Dorothy, is één van de meest bekeken films ooit. Het is in de loop der jaren een iconisch verhaal geworden en heeft bewezen dat elke generatie er zijn eigen tijd op kan projecteren. Dit keer gaan wij dat doen!

Back to Oz is een unieke combinatie van live film, theater en muziek. Met een nieuwe tekst van Don Duyns gebaseerd op de boeken over Oz, een spetterende band met muzikanten van K.O.Brass en Slagwerk Den Haag, een cameraman op de vloer die voor live videobeelden zorgt en een cast die moeiteloos schakelt tussen spel, zang en camerawerk. Kortom, origineel muziektheater waar je met meer hart, verstand en moed uit komt!

Somewhere over the rainbow
Onze Naomi van der Linden heeft tijdens Musical Sing-a-long 2019 (afsluiting van de jaarlijkse Uitmarkt) veel mensen kippenvel bezorgd met haar versie van Somewhere Over the Rainbow. Je kunt het fragment hier terugkijken: Naomi zingt Somewhere Over the Rainbow >>

Podiumkids Prijs
Back to Oz kan in aanmerking komen voor de Podiumkids Prijs. Maar dan hebben we wel jouw stem nodig! Heb je de voorstelling gezien en vind je dat we in aanmerking komen voor deze publieksprijs? Breng dan gauw je stem uit! >>

Ga naar de agenda >>

Voor de pers: bio’s en persfoto’s>>

Alle voorstellingen van RAAR zijn afgelast t/m 1 juni, zowel de voorstellingen voor vrij publiek als schoolvoorstellingen. In deze periode gaan wij online verder met Het Filiaaljournaal en lesmateriaal voor thuis


De voorstelling

vanaf 4 jaar -Mensen zijn vreemde wezens. Zeker volwassenen. Ze zeggen nee tegen taart, drinken de hele dag koffie, praten eindeloos over het weer en houden van stofzuigen. Ze zeggen alles beter te weten. Omdat ze koste wat kost niet raar willen overkomen op de ander, belanden ze in de meest absurde situaties. Hoogste tijd om dat eens goed te bekijken.
Acteurs Henke Tuinstra en Floyd Koster vertalen het gedrag van volwassenen naar een komisch absurdistisch stuk. Voor kleuters èn volwassenen één feest der herkenning.

Meer over de makers

Henke Tuinstra en Floyd Koster studeerden beiden af aan de acteursopleiding van de HKU in Utrecht. Tijdens de opleiding werd al snel duidelijk dat ze hun krachten wilden bundelen, samen vormen zij het duo FLOYD&HENKE. Ze delen dezelfde visie, humor en inspiratie. Het koppel maakt associatief en beeldend theater met een scherp randje over de waan van de dag en hoe makkelijk het is om daarin meegesleept te worden. In 2015 wonnen Floyd en Henke met Revolution Starts Now de jeugdtheaterpitch van het Jeugdtheaterfonds.

Henke Tuinstra is in 2014 afgestudeerd aan de Acteursopleiding in Utrecht (HKU). Na haar afstuderen speelde ze in verschillende voorstellingen van o.a. Bontehond, Het Filiaal theatermakers en De Gemeenschap, zowel in het binnen-, als  buitenland. Haar meest recente rol als Wispelturige Heks Hedda in Back To Oz van het Filiaal Theatermakers (in samenwerking met Slagwerk Den Haag en K.O. Brass) geschreven door Don Duyns kreeg lovende kritieken.

Floyd Koster studeerde in 2014 af aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarna speelde hij onder andere bij de gezelschappen Dood Paard, De Gemeenschap, Theater Sonnevanck, de Toneelmakerij, en de Nederlandse Reisopera.

Bij het maken van RAAR werken ze samen met Filiaalcomponist Gábor Tarján, een grote wens van hen beiden. Eva Gouda, schrijfster van onder andere de voorstelling Dit is geen Theater, schrijft een prikkelende tekst voor het duo.

Ga naar de agenda >>

Deze voorstelling is helaas niet meer te zien. Je kunt nog wel de recensies, foto’s en filmpjes bekijken.
Klik hier voor ons actuele aanbod.

Ishi laat je denken over de wereld. Het grote recensieboek >>
Een warmbloedige muziektheatervoorstelling. de Volkskrant >>
De voorstelling heeft me geraakt Publieksreacties in AD Utrecht >>

vanaf 8 jaar – Stel je eens voor: je bent de allerlaatste overlevende van je volk. Al jaren leef je verborgen in de wildernis. Maar ook dáár sijpelt de moderne tijd door. Uiteindelijk lukt het je niet meer om te leven volgens de Weg van je voorvaderen. Wat doe je dan?

Op een mooie zomerdag in 1911 komt Ishi plotseling de 20ste eeuw binnen gewandeld. Rechtstreeks uit de wildernis. Hij is meteen een bezienswaardigheid. Niet alleen omdat hij zo goed pijlen of vuur kan maken, maar vooral omdat hij zo’n ontzettend lieve en beschaafde man is.

De makers van ISHI Indianenwijsheid voor de 21e eeuw hebben zich laten inspireren door een waargebeurd verhaal en door de prachtige boeken van boswachter Peter Wohlleben en Charles Foster, winnaar van de Ig Nobelprijs voor de biologie. Het levert hartverwarmend muziektheater op over omgaan met elkaar en omgaan met je omgeving, over dieren en de natuur en over wat er gebeurt als je nieuwsgierigheid groter is dan je angst.

 

Deze voorstelling is helaas niet meer te zien. Je kunt nog wel de recensies, foto’s en filmpjes bekijken.
Klik hier voor ons actuele aanbod.

De nachtwaker toont de dagelijkse sleur van volwassenen, mengt die met hun dagdromen én appelleert aan de kinderfantasie.  Dat allemaal zonder woorden. Het is om stil van te worden. ****Theaterkrant >>

De Nachtwaker zit heel knap in elkaar, heeft spannende muziek en een fantasierijk verhaal waardoor je fantasie geprikkeld wordt. En dat terwijl het hele uur door de enige acteur op het podium geen woord wordt gesproken! >> Bier & Appelsap

Komisch en geniaal >> Ilovetheater.nl

vanaf 6 jaar – Elke dag fietst hij stipt om 17.00u met een volle thermosfles en gesmeerde boterhammen naar zijn werk. Hij installeert zich achter zijn bureau vol bewakingsmonitoren en gaat aan de slag. Checken of alles netjes onder controle is, niemand ongeoorloofd door de gangen loopt en het allerbelangrijkste, of de deuren wel dicht zijn. Als blijkt dat er één onwillige deur is die zich keer op keer niet laat sluiten, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij gaat naar binnen.

De Nachtwaker is objecttheater vol onverwachte wendingen voor de hele familie. Zonder tekst maar mét een suggestieve soundtrack waardoor er des te meer te zien en te horen is. Acteur Noël van Santen worstelt zowel live als via beeldschermen met de wereld om zich heen. Maar hoe doe je dat als verhoudingen niet meer kloppen en vertrouwde gebruiksvoorwerpen plotseling een andere betekenis krijgen?

Deze voorstelling is helaas niet meer te zien. Je kunt nog wel de recensies, foto’s en filmpjes bekijken.
Klik hier voor ons actuele aanbod.

vanaf 4 jaar – Soms wil Max gewoon even helemaal niets. Niet iets oefenen, geen opdrachtjes en zeker niet luisteren naar anderen. Soms wil ze alleen maar stilte. En zomaar een beetje ronddobberen in haar eigen bedenksels.

De filosofische kleutervoorstelling Oor overboord gaat over de stilte vinden in jezelf. Vol verbeeldingskracht met twee acteurs, een ingenieus decor, liedjes én een gitaar. De voorstelling wordt gespeeld bij daglicht en is geschikt voor speellokalen en theaterfoyers.

reprise Oor overboord

Het Filiaal theatermakers heeft nieuwe maker Jan Jasper de Vries begeleid bij de ontwikkeling van deze kleutervoorstelling. Oor overboord heeft in 2017 op een paar Utrechtse basisscholen gespeeld. Het succes was meteen zo groot dat daarna de tournee van 90 schoolvoorstellingen voor groepen 1 en 2 helemaal is uitverkocht. Een nieuwe tournee voor 2018/’19 staat inmiddels in de planning.

Deze voorstelling is helaas niet meer te zien. Je kunt nog wel de recensies, foto’s en filmpjes bekijken.
Klik hier voor ons actuele aanbod.

Enorm leuke familievoorstelling ‘enkeltje mars’ van @hetfiliaal gezien gisteren. aanrader! Govert Schilling (sterrenkundige) >>Enkeltje Mars weet met ingenieuze trucage een landing op Mars te suggereren. Annette Embrechts – Volkskrant >>Eén van de meest grappige, creatieve en spannende voorstellingen , die ik in de afgelopen jaren zag. Marieke Dubbelman – AD Utrecht >>Wat een geweldige voorstelling! #kidsprooftip Kidsproofutrecht >>Net terug van première Enkeltje Mars van @hetfiliaal Absolute aanrader! Inge Loes ten Kate (Marswetenschapper Universiteit Utrecht) >>Het DNA van @hetfiliaal toonde zich vandaag opnieuw in première Enkeltje Mars. Volgen die club in hun omzwervingen, zou ik zeggen. Je reist mee. Frank vd Hulst (directeur Kunst Centraal) >> • meer recensies & artikelen >>

vanaf 8 jaar – Waarom zou je ruim acht maanden reizen om vervolgens op een planeet aan te komen waar niks te beleven valt? Zonder familie, zonder vrienden en zonder blauwe lucht. Het lijkt niet meteen aantrekkelijk en tóch zijn er mensen (de Marco Polo’s en Christoffel Columbussen van deze tijd) die best een enkele reis naar Mars willen maken. Omdat hun drang naar avontuur nou eenmaal ontzaglijk groot is.

Maar hoe voelt dat eigenlijk om zo ver weg van de aarde te zijn? En waarom zou je je opofferen voor een groter doel? Is dat heel moedig of misschien een beetje dom? Het Filiaal theatermakers zoekt het voor je uit! Compleet met miniatuurplaneten, filosofische overwegingen, meerstemmige zang, live videobeelden en plantaardige muziek maken we een kosmische voorstelling over de rode planeet. Het is natuurlijk nog lang niet zeker óf en wanneer de eerste mensen op Mars zullen landen, maar in het theater kan in elk geval ALLES.

Deze voorstelling is helaas niet meer te zien. Je kunt nog wel de recensies, foto’s en filmpjes bekijken.
Klik hier voor ons actuele aanbod.

Ben jij de ideale klusjesman, wil je ontdekken bij welk type uitvinder je hoort en ben je nieuwsgierig naar een spannende ontknoping? Kom dan Gluurhuis beleven!

Alfred en Johannes werken al jaren in een machine.
Alles loopt op rolletjes tot Johannes er op een dag genoeg van heeft.
Hij wil geen klein miezerig mannetje zijn.

Hij wil Grote Werken verrichten.
Hij wil de wereld laten zien dat hij bestaat.
Maar misschien ziet de wereld wel meer dan hij denkt?