Menu

Opdrachten rondom thema VRIJHEID

Het Filiaal theatermakers speelde in 2018 de voorstelling Toen mijn vader een struik werdEen actueel en indrukwekkend verhaal over een kind dat moet vluchten tijdens een oorlog, gebaseerd op het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen. Het is een prachtig boek, echt een aanrader om te lezen nu. 

Toda woont bij haar vader, die banketbakker is. Maar als er oorlog uitbreekt, moet hij weg om de enen te verdedigen tegen de anderen. Toda’s oma komt zolang bij haar in huis wonen. De oorlog komt steeds dichterbij. Op een dag vindt haar oma het niet veilig genoeg meer. Ze vindt het beter dat Toda op reis gaat, naar haar moeder die in het buitenland woont. Oma regelt een bus. 


Schrijfopdracht vluchtverhalen

Na het zien van de voorstelling Toen mijn vader een struik werd hadden kinderen gesprekken met vluchtelingen die vertelden hoe hún vlucht naar Nederland was verlopen. Eén van hen was de Syrische Rami. Je kun zijn verhaal ‘broodkruimels naar huis’ hier beluisteren (6.30 min). 

  • Wat is je bijgebleven? Wat zou je nog van Rami willen weten? Wat zou je zelf doen als je in een situatie als die van Rami zou belanden? 
  • Pak er pen en papier bij. Ken jij iemand in je familie of omgeving die gevlucht is? 

Nb. I.p.v. schrijven kun je een beeld dat je is bijgebleven uit het verhaal ook tekenen.
Suggestie: zoek in de atlas de landen op die in jouw vluchtverhaal voorkomen.


Dream diaries: breng je toekomstdromen in beeld

Na de voorstelling Toen mijn vader een struik werd was er in de tuin achter de loods waar we speelden, de expositie Dream diaries te zien, met foto’s over dromen van vluchtelingkinderen.

Expositie Dream diaries. April t/m juni 2018, Utrecht

In deze video (6.20 min) vertellen kinderen die gevlucht zijn wat hun toekomstdromen zijn want ondanks dat ze alles hebben moeten achterlaten, hebben ze nog steeds veel dromen!

Wat is jouw droom voor de toekomst? Je kunt je droom op verschillende manieren vormgeven:

  • Schrijf een tekst, verhaal of gedicht waarin je toekomstdroom werkelijkheid wordt. 
  • Maak een droomcollages m.b.v. tijdschriften, of maak een kunstzinnige foto (voeg twee foto’s samen bewerk je foto’s).