Menu

Voorstellingen

Alle voorstellingen

Verloren Dingen

De voorstelling

‘Prachtige woordeloze jeugdvoorstelling over een oude man die er ’s nachts op uittrekt’ – Annette Embrechts voor de Theaterkrant. Lees hier de recensie>>

vanaf 7 jaar – In een huis ergens in de grote stad woont een man samen met zijn eigenwijze kat. Elke dag verzamelt hij afgedankte spullen, die nergens meer thuishoren. Hij neemt ze in huis en geeft ze stuk voor stuk een originele bestemming. Tot de man op een dag niet thuis komt en de dingen opnieuw verloren lijken… 

Verloren Dingen gaat over je blik op de wereld, over dingen zien waar anderen zo aan voorbij lopen. Drie spelers laten poppen en objecten tot leven komen, net zoals die man zijn verzamelde spullen leven inblaast. Onder andere geïnspireerd door Jim Henson (van de Muppets) en Phillippe Genty, creëert Ramses Graus weer een beeldende voorstelling met veel muziek en weinig woorden, waarin humor en poëzie samenkomen.

Even voorstellen..

Bekijk hier meer filmpjes over het maakproces van Verloren Dingen>>

 

Verloren Dingen

concept & regie Ramses Graus
compositie Gábor Tarján
visueel concept, poppen & kostuums Lisa Louwers
stage vormgeving Sjaan Hofstede
uitvoering poppen Pluck Venema
lichtontwerp Richard Bron
(poppen)spel Eileen Graham, Barend van Daal en Syoma Ekhart
eindregie Monique Corvers

techniek Joost Giesken
productie Annetje van Dijk
tourbegeleiding schoolvoorstellingen Gwen Croonen
publieksbegeleiding voorstellingen Joyce Duppen

Verloren Dingen

Met je klas naar Verloren Dingen >

Lespakket*
Iedere klas ontvangt een mooi vormgegeven lespakket dat aansluit op thema’s en vormaspecten uit de voorstelling. Er worden filmpjes en opdrachten in opgenomen die je kunt gebruiken als voorbereiding en als na-verwerking. Ook worden er lessuggesties in opgenomen die samenhangen met andere reguliere leergebieden.
* Ga je met je klas naar Verloren Dingen, dan vind je hier het online lesmateriaal >>

FiliaalLab: objecttheater in de klas (na afloop) 
Met de voorstelling als vertrekpunt en bron van inspiratie spreken we leerlingen aan op hun eigen makerschap. Onder begeleiding van een Filiaal kunstdocent gaan de leerlingen actief aan de slag met het onderzoeken van objecten en spullen die ze vervolgens op verschillende manieren tot leven laten komen. In onze FiliaalLabs dagen we leerlingen uit een open houding aan te nemen, nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en onderzoek te doen. We stimuleren vrijheid in denken, doen èn creëren.

Helemaal Filiaal
Onder de noemer Helemaal Filiaal organiseren we elk jaar in Theaterhuis de Berenkuil een kunstproject rondom een van onze voorstellingen. In een dagdeel zijn ze zowel actief, receptief als reflectief met kunst bezig. Zestig leerlingen gaan onder begeleiding van kunstenaars een dagdeel zelf aan de slag met elementen uit de voorstelling.

discipline objecttheater
Thema samenwerken, geborgenheid, dat een ander kwaliteiten bij je ziet die je zelf niet door hebt en bewustwording
Kerndoelen 54 en 55
beschikbaar oktober t/m november 2020
locatie kleine / middenzaal theater
duur voorstelling 50 minuten
duur FiliaalLab 60 minuten

Verloren Dingen

Onderstaand meer achtergrond informatie over de voorstelling Verloren Dingen

Voorstelling aangepast aan nieuwe werkelijkheid
Verloren Dingen is gerepeteerd en creatief aangepast aan de huidige 1.5 meter regels. In de oorspronkelijke opzet zouden de acteurs altijd samen een pop bespelen, nu doet één acteur dat. Die pop blijkt zich overigens prima te redden met één slappe hand. Verder is de hele mis-en-scène afgestemd op die 1,5 meter en gebruiken de spelers bijvoorbeeld objecten aan lange stokken, om niet te dicht bij elkaar te komen.

Over de makers
Het concept en de regie van Verloren Dingen zijn van Filiaal objecttheatermaker Ramses Graus. Hiermee bouwt hij voort op de beeldende tekstloze voorstelling De Nachtwaker (2018).
In 2014 won hij een Gouden Krekel voor Podiumprestatie voor zijn rol in De Grote Illusionist. In 2011 werd zijn Mevr. Ophelia bekroond met de Zilveren Krekel. Deze voorstelling toert nog regelmatig internationaal.
Actrice Eileen Graham is geen onbekende bij Het Filiaal theatermakers. Eerder speelde ze mee in Enkeltje Mars, Falling Dreamsen Back to OzActeur Barend van Daal speelde ook in Back to Oz en Syoma Ekhart, nieuw bij HFt, was regelmatig te zien bij Ulrike Quade Company.

Decor, poppen & kostuums
Lisa Louwers, is verantwoordelijk voor het visuele concept, de vormgeving van het decor en ontwerp van de poppen en kostuums. Zij maakte (vergelijkbaar met de man in de voorstelling) het decor van vergeten spullen die ze nieuw leven in blaast. Ze doorzocht de opslag van Het Filiaal theatermakers en kringloopwinkels. Zo creëerde ze een ingetogen decor met een grote uitstraling. ‘Als vormgever bepaal ik wat de kijker ziet, maar laat ook genoeg ruimte over, zodat daar door de bezoeker nog over te fantaseren valt,’ aldus Lisa. Pluck Venema, bekend van Studio Figur in Utrecht, assisteerde bij de realisatie van de de poppen.

Muziek
Huiscomponist Gábor Tarján componeerde nieuwe muziek op oude voorwerpen of instrumenten.’Ik hou ervan om te kijken of ik met een oud, aftands of buitenissig instrument iets moois of verrassends kan maken. Voor deze voorstelling heb ik mezelf de uitdaging gesteld om alle muziek te maken met alleen maar tweedehands instrumenten die ik in de loop der jaren heb verzameld: een setje kleine Chinese gongs, een Casio keyboardje (jaren 80), een Duplex bekken (1920), een Musser marimba (1940) en een bandrecorder uit de jaren ’60’.

Verloren Dingen

Vormgeefster Lisa Louwers op pad!
In de video hieronder laat Lisa zien hoe ze in een kringloopwinkel op zoek gaat naar verloren dingen die ze kan gebruiken voor de voorstelling.

 

Componist Gábor Tarján over zijn ‘verloren’ instrumenten

Gábor werkt al jaren als huiscomponist bij HFt en heeft voor talloze producties muziek gecomponeerd en samengesteld. Voor deze voorstelling componeerde hij nieuwe muziek op oude voorwerpen of instrumenten, zoals een setje kleine Chinese gongs, een Casio keyboardje (jaren 80), een Duplex bekken (1920), een Musser marimba (1940) en een bandrecorder uit de jaren ’60’.

Verloren Dingen

Klik hieronder op de items die in de media verschenen zijn.